Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Akné – problém, který má řešení

publikováno: 3.5.2021

Akné je jeden z nejčastějších problémů, se kterým za mnou do ambulance chodí klientky a klienti. Proto jsem se rozhodla zpracovat pro vás toto téma do několika článků, ve kterých vám vysvětlím, co to akné je, jak vzniká, co ho ovlivňuje a jak se dá léčit. Probereme si, jaké typy akné existují, jak na něj působí různé přípravky a jak můžeme ošetřit případné jizvy, které občas po akné zůstanou.

Především vás chci ale ujistit – tento problém, který postihuje nejen mladé lidi v pubertě, se dá úspěšně řešit. Je však třeba přistupovat k léčbě komplexně a pod dohledem odborníka, který dokáže posoudit individuální příčiny a stanovit správnou léčbu. Samozřejmostí je pak spolupráce pacienta a dodržování stanovených postupů. Odměnou mu bude znovu krásná, zdravá a zářivá pleť.

Co je akné

Jeho odborný název zní acne vulgaris. Pro nás je ale podstatné spíše to, že se jedná o kožní onemocnění, které není infekční, tedy že se nedá přenést z jednoho člověka na druhého. Zato je chronické a zánětlivé, zkrátka se na kůži vytváří nehezké, bolavé a zanícené vřídky. Kromě oblasti obličeje, ramen, zad a krku se vyskytuje například i ve vlasech.

Čím to je? Vlivem hormonů. Jmenují se androgeny a právě kvůli nim produkují mazové žlázy nadměrné množství mazu. Ty se mazem zahltí, uzavřou, množí se v nich bakterie. Následně dojde k poškození samotné mazové žlázy a maz proniká do okolní kůže.

Akné se navenek většinou projevuje mastnou pletí, takzvanou seboreou, a vznikem nevzhledných černých teček, drobných bílých hrbolků či hnisavých vřídků. Akné proto není pouze fyzickou záležitostí, často je podstatnější vliv na psychiku a sebevědomí člověka, kterého akné postihlo.

V dalším dílu našeho seriálu si povíme něco o tom, co akné vyvolává a jaké jsou jeho druhy.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít