Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Problémů je víc než jen spálená kůže

publikováno: 24.6.2021

Dvacátá léta minulého století byla dobou výrazných společenských změn a snědá kůže se stala synonymem pro vyšší společenský status a lepší společenské postavení. Mezi první snědé modelky patřila slavná Coco Chanel. I když dnes už víme, že tato úměra dávno neplatí, spousta z nás se stále „koupe“ ve slunečních paprscích s cílem dosáhnout „zdravého bronzu“.

Bohužel, klimatické změny ukazují, že opalování je pro každou kůži rizikové a může vyvolávat nejen některá chronická kožní onemocnění, ale i vážné nádorové změny kůže, které nás ohrožují na životě. Z kosmetického hlediska si připomeňme naprosto zásadní vliv UV záření na urychlení projevů stárnutí kůže.

Co tedy může opalování způsobit?

Spálení

Je důležité si uvědomit, že se nejedná o krátkodobý problém, který za pár dnů pomine. Měli bychom vědět, jaké jsou následky nadměrného slunění a spálení kůže a co všechno to pro nás do budoucna může znamenat. Zcela zásadní je před solárním spálením kůže chránit děti. V dermatologii totiž bez výjimky platí, že lidská kůže si pamatuje. To, jak se k ní chováme v dětství, mládí a dospělosti, přispěje významnou měrou k tomu, jak pokožka vypadá v pozdním věku.

Co dělat proti spálení?

Je nezbytné u dětí od raného věku (a samozřejmě i u sebe) používat kvalitní přípravek s ochranným UV filtrem, který aplikujeme pravidelně 30 minut před pobytem na slunci a vždy po koupání. Nosíme lehké bavlněné textilie, klobouk nebo kšiltovku, oči chráníme slunečními brýlemi. Zdržujme ve stínu, dodržujeme pitný režim a vyhýbejme se pobytu na slunci v době od 11.00 do 15.00 hod.

Nezapomínáme na vhodnou fotoprotekci ani při pobytu na horách, kde působením odrazu a vyšší nadmořské výšky taktéž musíme kůži adekvátně chránit. Velmi důležité je zvolit správný ochranný prostředek a hodnotu UV filtru, s jehož výběrem nám vždy pomohou dermatologové nebo lékárníci.

Sluneční intolerance

Řadíme ji k dalším nepříjemným důsledkům slunění. Nejčastěji se projevuje svědivými pupínky v dekoltu a místech odhalených sluníčku.

Co dělat při intoleranci?

Kromě všech výše zmíněných opatření mějte vždy po ruce antihistaminika, například Zyrtec tablety. Na letní dovolené jsou pro vás nutností. Dobrou službou je také příprava pokožky na léto speciální nutrikosmetikou s obsahem betakarotenu. Nepříjemné intoleranci tak můžeme úspěšně předejít.

Nádory

Zdaleka se netýkají pouze starší generace. Výskyt v mladších věkových skupinách není výjimkou. Za jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny kůže v dospělosti se považuje spálení kůže slunečními paprsky v dětství. Proto znovu apeluji na rodiče, aby odmalička chránili své děti proti nadměrnému slunění, můžete jim tak ušetřit možné trápení v dospělosti.

Co dělat při podezření na nádor?

Nádor na kůži se často projevuje jako změny na znaménkách nebo výskyt znamének zcela nových (jim se budu věnovat v samostatné kapitole). Pokud však máte sebemenší podezření, že se s vaší kůží něco děje, neváhejte. Je lepší přijít zbytečně než pozdě, protože pouze včas zachycený kožní nádor je léčitelný.

Ve své ambulanci používám dermatoskop Dermogenius Basic 3, ergonomický ruční přístroj, novinku v diagnostice znamének. Vyšetření je rychlé a bezbolestné. A samozřejmě vás mnohem raději uvítám na preventivní „znaménkové“ prohlídce, kterou doporučuji absolvovat alespoň 1× ročně.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít