Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Rosacea: příčiny, typy a prevence růžovky

publikováno: 22.1.2022

Rosacea, česky růžovka, je poměrně časté kožní onemocnění, které trápí až každého pátého člověka. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji – tvářích, čelu, nosu a bradě, ale může se vzácněji projevovat například i podrážděním očí. Kůže je napjatá, svědivá či pálivá.

Co rosaceu způsobuje?

Příčina onemocněním rosaceou nemusí být pouze jedna. V zásadě se jedná o cévní a vazivové odchylky. Mezi faktory, které můžou dále zhoršovat průběh onemocnění, patří trávicí problémy, vysoký krevní tlak a kožní mikrobi. Nesmíme zapomínat ani na dědičnost.

Jaké jsou typy rosacey?

Je jich několik a pacient může trpět i kombinací několika z nich:

Cévní – zpočátku se objevuje jen občasné začervenání pokožky, které doprovází návaly horka. Později se začnou objevovat rozšířené cévky.

Zánětlivý – vznikají pupínky, hnisavé puchýřky, neštovičky nebo zanícené hrboly. Zároveň se objevují otoky v obličeji. Ty postihují především víčka, horní polovinu tváří a čelo.

Fymatózní – na základě rozsáhlého zánětu dochází ke zvětšení mazových žláz a vaziva. Dochází ke zbytnění kůže, při neléčené růžovce až do květákovitého vzhledu. Tento typ postihuje především nos, tváře, bradu a čelo.

Oční – růžovka postihne oční víčka a spojivky, kde vznikne zánět. Pacienti pociťují sucho v očích nebo pocit cizího tělesa v oku.

Prevence: na co si dát u růžovky pozor?

Máte-li podezření na toto onemocnění, neprodleně vyhledejte kožního lékaře. Každá kožní choroba se lépe léčí v začátku, než plně rozvinutá!

Každopádně je třeba kůži chránit před slunečním zářením, a to nejen ochrannými krémy s vysokým UV faktorem, ale zakrývejte si fyzicky obličej. Zařaďte do svého šatníku klobouky, kšiltovky nebo brýle.

Růžovku zhoršuje alkohol, horké nápoje, kofein a kořeněná jídla – zkrátka všechny potraviny, které rozšiřují cévy.

Sauna, horká koupel, ale naopak i mráz – toho všeho se musíte vyvarovat. Pro kůži s rosaceou je nejvhodnější běžná, spíše nižší teplota vzduchu. Snažte se takovou zajistit doma i v zaměstnání.

Co se týče fyzických a sportovních aktivit, je třeba vybrat takové, u kterých nedochází k velkému prokrvování a pocení, případně je možné u nich regulovat intenzitu.

Zapovězen pro vás bude peeling, masáž, jakékoli podráždění kůže (tření, škrábání apod.). Vyvarujte se dráždivých kosmetických přípravků (krémy, spreje, pleťové vody, mýdla, mastné krémy apod.).

Pacienty trpící růžovkou často trápí i zažívací obtíže, jako je pálení žáhy, bolesti břicha, žaludku apod. Je proto vždy žádoucí absolvovat vyšetření u gastroenterologa a vyloučit podíl bakterie Helicobacter pylori v zažívacím traktu.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít