Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Typy akné: od lehké formy k bolestivému problému

publikováno: 29.9.2021

Stejně jako jiné druhy kožního onemocnění, i u akné rozeznáváme několik druhů především podle síly a závažnosti postižení. V zásadě se setkáváme s následujícími typy akné.

Akné komedonové

Tuto formu akné řadíme mezi lehké a stejně tak je poměrně snadné ji řešit. Trpí jí především mladí lidé a způsobuje ji zvýšená forma mazu. Ostatně slovo komedon značí ucpané ústí mazových žláz. Komendové akné není zánětlivá, projevuje se většinou jen drobným výsevem, případně pupínky s bílými hlavičkami či černými tečkami. Léčba je většinou snadná a lokální.

Akné papulopustolózní

Těžší forma akné, která už je zánětlivá. Kromě komedonů je kůže postižena velkým množstvím hnisavých pupínků. Ty mají někdy tendenci se shlukovat na určitých místech, nejčastěji postiženými oblastmi při akné jsou obličej, šíje, ramena a vrchní část trupu a zad. Papulopustolózní akné už vyžaduje odbornou léčbu. V případě zanedbání může způsobit nevzhledné jizvičky.

Akné konglobované

Nejtěžší forma akné. Jedná se o bolestivé kožní onemocnění, které zanechává jizvy. Projevem tohoto typu akné jsou především hnisavé abscesy, kožní uzly a cysty. Takřka vždy se objevují na více místech po těle. Kormě výše zmíněných to může být i hrudník, ramena, hýždě, paže nebo stehna. Konglobované akné naruší kůži tak, že zůstane trvale poškozena. Bez dermatologem správně nastavené léčby, která musí být jak lokání, tak celková, není možné tento typ akné zvládnout.

U dospělých i mladistvých se většinou akné projevuje podobně. Nejprve zaznamenáte zvýšenou tvorbu mazu, a to především v obličeji, na hrudníku nebo zádech. Poté se začnou tvořit komedony, ze kterých se může vyvinout hnisavý vřídek. Jedná se o zánět a jako s takovým je třeba s ní nakládat. Vhodné ošetření může akné velmi účinně zastavit, nevhodné zanechat jizvy.

Proto vždy při projevech akné doporučuji návštěvu dermatologa. Je lepší začít akné řešit v nejlehčí formě a napomoci jeho zastavení vhodnými přípravky, než řešit vážné postižení kůže.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít