Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Otoky dolních končetin – co je způsobuje?

publikováno: 10.11.2021

Lymfologie – tak se jmenuje obor, který řeší problematiku lymfatického systému. A právě té se v naší ambulanci věnujeme už mnoho let a nasbírali jsme spoustu cenných zkušeností. Otoky dolních končetin jsou poměrně častým zdravotním problémem, se kterým za námi pacienti přicházejí. Nejedná se však pouze o otoky nohou, lymfatický otok horních končetin často provází například stavy po operacích prsu u onkologických pacientek.

Co je lymfatický systém?

Lymfatický systém má v našem těle důležitou funkci a jeho správné fungování je pro organismus velmi důležité. Tkáňová tekutina (lymfa) sbírá ve tkáních zbytky odumřelých buněk, tuk, bakterie a produkty metabolismu a vylučuje je z těla ven. Zároveň vede do krve důležité živiny. Jedná se tedy v podstatě o jakousi „čističku“ organismu.

Jaké jsou příčiny otoků dolních končetin?

Obecně jsou otoky způsobeny hromaděním tekutiny mezi buňkami, viditelně v podkoží, když lymfatický systém nefunguje správně. Příčiny mohou být vrozené, nebo získané.

Mezi získané příčiny patří poruchy lymfatického systému po úrazech, onkologické léčbě, operaci křečových žil, při problémech s bércovými vředy, křečovými žilami (varixy). Častá je však nedostatečnost lymfatického systému vrozená, která se projeví až v dospělosti, kdy dojde k vyčerpání kompenzačních mechanismů. Často je to například po těhotenství, v přechodu, při obezitě nebo je předchází nejrůznější fyzická traumata.

Nedostatečnost lymfatického systému se může zpočátku projevovat velmi mírně: nejčastěji otoky v oblasti kotníků, které postupují s progresí potíží směrem do podkolení. Pacienti postižení tímto problémem však ví, že ho zhoršuje dlouhé stání, sezení, horko, těsná obuv a fyzická námaha.

A jaká jsou tedy řešení? Existují a jsou velmi účinná. Mezi ty nejefektivnější patří kombinace manuální a přístrojové lymfodrenáže s následnou kompresivní terapií. Na tato ošetření se v naší ambulanci specializujeme.

Jaké jsou možnosti řešení špatného fungování lymfatického systému, to se dozvíte ve druhém dílu našeho blogu.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít