Medica Macháček
Uherské Hradiště
tel: 736 180 817
(volejte po 9:00)
 Blog

Prožijme léto se zdravou kůží: fototypy

publikováno: 17.5.2021

První jarní paprsky se začínají prodírat mraky a po dlouhé zimě se těšíme z tepla a světla. Na naši psychiku má jaro a slunce nepopiratelné pozitivní účinky. Jinak už je to ale s naším tělem, konkrétně s kůží. O fotoprotekci, tedy ochraně před slunečním zářením, už bylo řečeno i napsáno mnohé. Proto se pokusím v několika dílech tohoto seriálu stručně a jasně zodpovědět nejčastější otázky a odpovědi, a shrnout nejdůležitější doporučení, jak předejít onemocnění, které slunce může způsobit.

Začneme kožními fototypy a vhodnou ochranou. Pokračovat budeme popisem problémů, které může nadměrné slunění způsobit, a jak je následně řešit, pokud už k nim dojde.

Blonďák nebo Arab? Každý se opaluje jinak, všichni se musí chránit

Pokud chceme chránit svou kůži před sluncem, je důležité ujasnit si, jaký jsme kožní fototyp, tedy jak moc je naše kůže odolná proti slunečnímu spálení. Následně je nutné podle toho zvolit ideální fotoprotekci. Obecně platí, že přímému slunci bychom se měli vyhýbat, ať jsme kterýkoli fototyp, z dermatologického hlediska zkrátka není slunění vhodné.

Fototyp I

Ten představují lidé s velmi světlou pletí a často ryšavými vlasy. Mívají modré oči a bledou až bílou pleť, často i soustu pih po celém těle. Jejich kůže se snadno spálí, vždy výrazně rudne a nikdy se neopálí.

Ochrana: Rozhodně ochranné prostředky s faktorem 50+. Velmi doporučuji kromě toho používat klobouky, sluneční brýle a vhodné oblečení.

Fototyp II

U tohoto fototypu je pleť světlá, vlasy plavé nebo světlé, oči modré, zelené či šedé. Kůže u „dvojky“ snadno rudne, velmi často se spálí, opálí se mírně. Po opálení brzy dochází k olupování pokožky.

Ochrana: Přípravky s faktorem 50 v našem zeměpisném prostředí, 50+ u moře. Doporučuji velkou obezřetnost.

Fototyp III

V našich zeměpisných šířkách se vyskytuje nejčastěji. Lidé fototypu číslo 3 se vyznačují světle hnědou pletí s minimem pih. Jejich vlasy jsou většinou středně hnědé, oči hnědé, hnědošedé, šedé nebo šedozelené. Kůže může při slunění zarudnout, spálí se ojediněle a pigmentuje do hnědého odstínu.

Ochrana: Faktor minimálně 30.

Fototyp IV

Snědá pleť, tmavě hnědé až černé vlasy, hnědé, hnědočerné, ojediněle šedomodré oči. Těmito znaky se projevují lidé s kůží fototypu 4. Jejich pleť prakticky nikdy nezarudne, rychle a pěkně pigmentuje do hněda a spálení se u nich vyskytuje velmi výjimečně. Do této skupiny patří takzvané jižní typy.

Ochrana: I když je u fototypu 4 pokožka proti spálení hodně odolná, doporučila bych ochranný faktor 30.

Fototyp V

Arabové a Černoši. Mají velmi tmavou pleť, hnědé až černé oči, černé vlasy. Jejich kůže je proti slunci maximálně odolná a prakticky nikdy nedochází ke spálení.

Ochrana: I když se kůže fototypu 5 běžně nespálí, přesto je třeba dbát na ochranu před sluncem. Sáhněte po faktoru 30.

V dalším díle seriálu o fotoprotekci si povíme něco o tom, že slunce nemusí způsobit pouze akutní spálení, ale i další problémy.

kontakt

Medica Macháček s.r.o.
Havlíčkova 1239
Uherské Hradiště
686 01


tel: 736 180 817 (volejte po 9:00)
info@medica-uh.cz

Napište nám

Objednávky termínů vyšetření pouze telefonicky!
Písemný kontakt slouží k ostatní komunikaci.
Instagram

kudy k nám

Sídlíme nad lékarnou Ernest Apotheke ve 2.patře / zobrazit na mapy.cz

Zpráva byla odeslána. Děkujeme.

zavřít
Zpráva nebyla odeslána. Zadejte prosím správný název dne.

zavřít